Maskeleme Bandı

29 Ocak

Her evin ihtiyacı maskeleme bandını, basit bir hIrdavat malzemesi olarak görüp geçmeyin. Yakın geçmişimize kadar yalnızca badana boya esnasında süpürgelikler gibi boya gelmesi istenmeyen alanlara yapıştırılan maskeleme bandının işlevi günümüzde çok daha büyüdü. Ölçü belirlemeden, dekorasyon objesine kadar birçok alanda kullanılabilen bu bant, her evin olmazsa olmazı olup çıktı.

Maskeleme Bandı Nedir?

Maskeleme bandı ya da halk arasında yaygın olarak kullanımıyla kağıt bant boyanması ya da kirlenmesi istenmeyen alanlara uygulanabiliyor. Kraft kağıttan üretilen bu bandın tek tarafı yapışkanlıdır.  Elastik yapıda oluşu kolaylıkla şekil almasını sağlar. Aynı zamanda yapıştığı yüzeyden iz bırakmadan sökülebilir.

Maskeleme Bandı Nasıl Uygulanır?

Maskeleme bandını kullanmadan önce uygulayacağınız yerin tamamen kuru ve temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Uygulama yapılacak bölgenin nemli ya da ıslak olması istediğiniz sonucu almanızı etkileyecektir. Yapıştırma işlemini yaparken de öncelikle bandın bir ucunu yapıştırın ardından ruloyu gergin tutarak açın ve yapıştırmaya devam edin. Böylelikle düzgün bir hat elde edeceksiniz.

Maskeleme Bandı Yapıştığı Yerde İz Bırakmaz

Koruma, ölçü belirleme ya da maskeleme amacıyla kullandığınız kağıt bandı yüzeylerden kolaylıkla iz bırakmadan çıkarabileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak yapıştırdığınız yüzeye zarar gelmemesini önlemek adına bandın üzerine fön makinesini tutarak daha da kolay sökülmesini sağlayabilirsiniz.

Maskeleme Bandı Kullanım Alanları

Yerde Halı Ölçüsü Alırken

Alacağınız halınızın ölçüsünü belirlerken göz kararı tahminde bulunmak yerine istediğiniz ölçüyü kendiniz belirleyebilirsiniz. Halınızı sereceğiniz yere maskeleme bandı ile çerçeve yapabilirsiniz. Böylece halıyı sereceğiniz alanın yerini ve ölçüsünü tam olarak belirlemiş olursunuz.

Duvar Boyarken

Badana boya esnasında hiç kimse süpürgelikler, kapı ve pencere pervazlarına boya sürülmesini istemez. Boyanmasını istemediğiniz alanları maskeleme bandı ile koruma altına alabilirsiniz.

Duvara Geometrik Badana Yaparken

Düz duvar renginden hoşlanmıyor ve duvarlarınızı hareketlendirmek için kağıt kaplamak istemiyorsanız duvarlarınıza geometrik desenle hareketlendirmek tam size göre! Maskeleme bandı yardımıyla duvarlarınızı parça parça bölerek boyayabilir, duvarınız kuruyup bantı söktüğünüzde ise yepyeni bir dekorasyonla karşılaşabilirsiniz.

Duvara Kolaj Tablo Asarken

Duvarlarınızı hareketlendirmenin bir diğer yolu da tablolardan kolaj yapmak! Tabloları seçmek işin en kolay yanıysa onları düzgün bir şekilde duvara asmak en dikkat isteyen kısmı. Bunun için duvarlarınıza önce asacağınız çerçevelerinizin boyutunda maskeleme bandı uygulayarak asacağınız tablolarınızın yerini belirleyebilirsiniz.

Duvara Dekoratif Desen Çizimi

Maskeleme bantları ile duvarlarınıza desen de katabilirsiniz. İster düz renk isterseniz de piyasada kolaylıkla bulabileceğiniz desenli kağıt bantlarla duvarlarınıza istediğiniz gibi şekiller verebilirsiniz. Gerisi sizin yaratıcılığınıza kalmış.

Camlarınızı Süsleyebilirsiniz

Özellikle yeni yıl döneminde evinize farklı bir dekorasyon katmak istiyorsanız camlarınızı süslemek için maskeleme bantlarından yardım alabilirsiniz. Kar spreyleri ya da cam kalemlerini temizlemek biraz daha vakit alabilir oysa maskeleme bandı ile kolaylıkla şekil verebilir ve istediğiniz zaman sökebilirsiniz.

Fotoğraflarınıza Çerçeve Yapabilirsiniz

Duvarlarınızda aileniz ile keyifli anıların fotoğraflarını sergilemekten hoşlanıyorsanız size harika bir fikrimiz var. Fotoğrafları duvarlara asarken ahşap, plastik ya da metal malzemeden üretilmiş çerçeve kullanmak yerine desenli kağıt bantları uygulayabilirsiniz. Bu fikri aynı zamanda çocuğunuzun yaptığı resimleri sergilemek için de kullanabilirsiniz.